Pokrycia dachowe ceramiczne
Pokrycia dachowe ceramiczne to jedne z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych pokryć dachowych w budownictwie jednorodzinnym. Pojedyncze dachówki mają stosunkowo niewielkie wymiary, ok. 15–25 cm szerokości i ok. 25–40 cm długości. Zaliczane są do ciężkiego pokrycia dachowego, gdyż ich waga może się wahać od 35 do 75 kg/m2 (dla porównania waga pokrycia dachowego z blachodachówki to ok. 4-5 kg/m2). Z uwagi na swój ciężar pokrycie z dachówek ceramicznych wymaga odpowiedniego zaprojektowania więźby dachowej, której elementy będą grubsze i rozstawione w większym zagęszczeniu. Mimo swojego ciężaru, dachówki ceramiczne mają wiele zalet.
Dachówka produkowana jest z gliny i wypalana w temperaturze powyżej 1000 °C
Dachówka ceramiczna produkowana jest z gliny, którą wypala się w temperaturze powyżej 1000 °C. Jest materiałem bardzo twardym i trwałym. Szacuje się, że dach wykonany z dachówki ceramicznej przetrwa ok. 100 lat. Ze względu na technologię wykonania, dachówki ceramiczne można podzielić na:
- naturalne – to tradycyjne, czerwone, ceglaste dachówki. Wyrabiane są z surowej gliny i mają porowatą, matową powierzchnię. Naturalne odcienie czerwieni mogą być zróżnicowane i zależnie od zawartości związków żelaza. Zazwyczaj stosuje się je na obiektach zabytkowych.
- angobowane – to dachówki barwione tzw. polewą ze szlachetnej glinki z dodatkiem naturalnych składników. Po wyschnięciu angoby, dachówka jest wypalana, co ujednolica jej barwę. Dachówki stają się gładsze i bardziej odporne na zabrudzenia oraz dostępne są w różnych kolorach np. czerwonym, brązowym, czarnym, grafitowym lub zielonym.
- glazurowane – to dachówki powlekane bezbarwną lub kolorową polewą, która podczas wypalania ulega zeszkleniu. Dzięki temu na powierzchni dachówki tworzy się twarda, szklista, kolorowa warstwa. Szkliwiona powierzchnia zwiększa trwałość dachówki oraz ogranicza jej nasiąkliwość i mrozoodporność, a także zmniejsza również ryzyko rozwoju glonów i porostów.
Dachówki ceramiczne mogą występować w różnych kształtach, który powinien być dostosowany do rodzaju budynku, jego bryły, a także stylu architektonicznego. Wyróżniamy zatem:
- dachówki zakładkowe – są to duże dachówki, które posiadają wyprofilowane zakładki na górnych i bocznych krawędziach. Wyprofilowania tworzą zamki, które ułatwiają dopasowanie dachówek podczas układania oraz uszczelniają miejsca połączeń.
- esówki – inaczej holenderki, ich przekrój poprzeczny przypomina literę „S”; Zapewnia on szczelność pokrycia i dobre odprowadzanie wody, a także zmienną długość krycia, dzięki czemu nie ma konieczności docinania pojedynczych dachówek, w celu dostawania ich do długości dachu.
- karpiówki – są jednym z najstarszych typów dachówek ceramicznych. Charakteryzują się płaskim i wąskim kształtem. Ich dolna część może mieć proste, owalne lub ostre zakończenie. Karpiówka uważana jest za najbardziej „plastyczną” z dachówek. Idealnie nadaje się do krycia dachów stożkowych, z dużymi krzywiznami lub lukarn typu wole oko. Może być układana na dwa sposoby, w tzw. łuskę lub w koronkę.
- mnich-mniszka – są to dachówki o dwóch kształtach przystosowane do układania parami: dachówka dolna układana bezpośrednio na łatach nazywana jest mniszką, a dachówka górna kładziona na mniszkę, nazywana jest mnichem. Ten typ dachówek ma długi korytkowy kształt, montuje się je do łat drutem lub specjalnymi klamrami. Układanie pokrycia dachowego tym sposobem jest bardzo trudne i tym samym drogie, natomiast efekt jest imponujący i doskonale pasuje do domów o tradycyjnej architekturze.